Wyborne Wypieki

Strona poświęcona najlepszym ciastom i innym słodkościom


Czerwiec 11, 2019

Biszkopt z truskawkami

SKŁADNIKI

 24 PORCJE
BISZKOPT
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
BITA ŚMIETANA
  • 600 g śmietanki 36% (bardzo zimnej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka stołowa żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
ORAZ
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 1/3 szklanki płynu do nasączenia biszkoptu np. Malibu z wodą pół na pół z odrobiną soku z cytryny lub lekka herbata z cytryną

PRZYGOTOWANIE

  • Najpierw przygotować galaretki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując w sumie 1/2 szklanki wody). Odstawić do ostudzenia.
  • Formę do pieczenia o wymiarach dna 22 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
BISZKOPT
  • Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę.
  • Stopniowo wlewać żółtka, w krótkich odstępach czasu, miksując na jednolitą masę. Po dodaniu żółtek masy już dłużej nie ubijać.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do czystej miski, wymieszać, następnie dodać w 2 partiach do ubitej masy jajecznej i delikatnie miksować na minimalnych obrotach miksera lub mieszać aż składniki się połączą.
  • Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić, następnie skropić nasączeniem.
BITA ŚMIETANA
  • Żelatynę wsypać do kubka, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Dodać mleko (zimne) i wymieszać, odstawić do przestudzenia.
  • Bardzo zimną śmietankę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder oraz wanilię i ubić.
  • Żelatynę przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać rózgą na jednolitą masę.
  • Znów dodać trochę śmietanki i powtórzyć mieszanie. Teraz można już dodać resztę ubitej śmietanki i połączyć obydwie masy za pomocą szpatułki.
WYKOŃCZENIE
  • Bitą śmietanę wyłożyć na nasączony biszkopt (wykładamy ją do samych brzegów, aby nie było wolnej przestrzeni pomiędzy śmietaną a blaszką). Wstawić do lodówki na ok. 1/2 – 1 godziny.
  • Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i łyżką wylewać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki na ok. 2 – 3 godziny.
  • Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *