Czerwiec 11, 2019
Kinder Bueno
Składniki:
- 20 szt. herbatniki kakaowe namoczone w mleku
- 500 g Nutella
- 50-60 szt. herbatniki maślane namoczone w mleku
- 600 ml śmietanka 30%
- 2 1/2 łyżki masło
- 2 łyżki miód
- 2 szklanki mleko w proszku
- 500 g mascarpone
- 100 g orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- W blaszce ułóż warstwę herbatników kakaowych namoczonych w mleku. Następnie nasmaruj je 6 łyżkami Nutelli. Ułóż warstwę herbatników maślanych namoczonych w mleku.
- Do rondelka wlej 200 ml śmietanki 30%, miód, masło i mleko w proszku. Cały czas mieszając, podgrzewaj tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego posiekane orzechy laskowe oraz 125 g serka mascarpone.
- Za pomocą miksera ubij na sztywno 200 ml śmietanki. Następnie dodaj do niej 125 serka mascarpone i dobrze wymieszaj. Dodaj masę do rondelka i dobrze wszystko wymieszaj.
- Zawartość rondelka przelej do blaszki i ułóż kolejną warstwę herbatników maślanych namoczonych w mleku.
- Za pomocą miksera ubij na sztywno 200 ml śmietanki 30%. Następnie dodaj 250 g serka mascarpone i 350 g Nutelli. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Uzyskaną masę wlej do blaszki i wygładź jej wierzch. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
- Po 4 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
- Smacznego