Wyborne Wypieki

Strona poświęcona najlepszym ciastom i innym słodkościom


Czerwiec 11, 2019

Lody Tahini

SKŁADNIKI

 6 PORCJI
  • 660 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 2 łyżki pasty tahini z sezamu (gotowej lub DOMOWEJ)

PRZYGOTOWANIE

  • Jogurt grecki włożyć do miski, dodać mleko skondensowane, tahini i dokładnie wymieszać. Przełożyć do maszyny do lodów lub sorbetiery i postępować zgodnie z instrukcją (lub wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, w międzyczasie co pół godziny dokładnie masę wymieszać, pozbywając się kryształków lodu).
  • Nałożyć gałkę lodów do małej miseczki, polać sosem tahini (przepis poniżej) i posypać granatem.

PROPOZYCJA PODANIA

  • sos tahini (wymieszane w równych proporcjach: pasta tahini, syrop klonowy lub miód oraz sok z cytryny)
  • owoc granatu
  • listki mięty do dekoracji
  • Lody Tahini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *