Wyborne Wypieki

Strona poświęcona najlepszym ciastom i innym słodkościom


Czerwiec 11, 2019

Wuzetka

SKŁADNIKI

BISZKOPT
  • 7 jaj (ogrzane)
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
BITA ŚMIETANA
  • 1 litr śmietanki 36% (b. zimnej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 op. śmietan – fix
ORAZ
  • 260 g powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej
  • do nasączenia np. czarna herbata + sok z limonek lub Malibu
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
  • Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
  • Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, później ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż masa będzie bardzo puszysta.
  • Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Dodać je do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przez sitko, za każdym razem mieszając delikatnie masę lub miksując wolno na minimalnych obrotach.
  • Wyłożyć do formy 25 x 37 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
  • Dolny blat ciasta skropić ok. 8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła.
BITA ŚMIETANA
  • Bardzo zimną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Wyłożyć na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryć drugim biszkoptem, skropić go nasączeniem.
POLEWA CZEKOLADOWA
  • Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
  • Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę.

wuzetka_01_0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *