Czerwiec 11, 2019
Lody Tahini
SKŁADNIKI
6 PORCJI
- 660 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
- 2 łyżki pasty tahini z sezamu (gotowej lub DOMOWEJ)
PRZYGOTOWANIE
- Jogurt grecki włożyć do miski, dodać mleko skondensowane, tahini i dokładnie wymieszać. Przełożyć do maszyny do lodów lub sorbetiery i postępować zgodnie z instrukcją (lub wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, w międzyczasie co pół godziny dokładnie masę wymieszać, pozbywając się kryształków lodu).
- Nałożyć gałkę lodów do małej miseczki, polać sosem tahini (przepis poniżej) i posypać granatem.
PROPOZYCJA PODANIA
- sos tahini (wymieszane w równych proporcjach: pasta tahini, syrop klonowy lub miód oraz sok z cytryny)
- owoc granatu
- listki mięty do dekoracji