Czerwiec 11, 2019
Kawa z bitą śmietaną
Składniki:
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kostki czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Kawa z bitą śmietaną
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.