Czerwiec 11, 2019
Wuzetka
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 7 jaj (ogrzane)
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
BITA ŚMIETANA
- 1 litr śmietanki 36% (b. zimnej)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 op. śmietan – fix
ORAZ
- 260 g powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej
- do nasączenia np. czarna herbata + sok z limonek lub Malibu
POLEWA CZEKOLADOWA
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
- Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, później ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż masa będzie bardzo puszysta.
- Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Dodać je do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przez sitko, za każdym razem mieszając delikatnie masę lub miksując wolno na minimalnych obrotach.
- Wyłożyć do formy 25 x 37 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
- Dolny blat ciasta skropić ok. 8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła.
BITA ŚMIETANA
- Bardzo zimną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Wyłożyć na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryć drugim biszkoptem, skropić go nasączeniem.
POLEWA CZEKOLADOWA
- Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
- Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę.