Czerwiec 11, 2019
Babeczki brownie z owocami
SKŁADNIKI
OK. 18 SZTUK
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanka owoców np. kilka truskawek + kilkanaście borówek, malin itp.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować ok. 18 jednorazowych foremek kartonowych lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na muffiny.
- Przygotować owoce, truskawki pokroić na plasterki, borówki i maliny pozostawić w całości.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć do foremek (u mnie po około 3 pełne łyżki masy na 1 porcję), dodać owoce np. po 1 borówce i 2 plasterki truskawek lub po 3 maliny.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.