Czerwiec 11, 2019
Wielkanocny leśny mech
SKŁADNIKI
CIASTO SZPINAKOWE
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CYTRYNOWY
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny lub 1 łyżka likieru cytrynowego lub 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
ORAZ
- 2 owoce kiwi (lub inne owoce np. maliny świeże lub mrożone, truskawki, jagody)
- jadalne jajeczka do dekoracji (lub np. kwiatki)
PRZYGOTOWANIE
CIASTO SZPINAKOWE
- Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 2 minuty aż zwiędnie, następnie zmiksować na gładki mus blenderem ręcznym „żyrafą” w wysokim i wąskim plastikowym pojemniku (w razie potrzeby dodać łyżkę wody). Szpinak mrożony rozmrozić i zmiksować jak powyżej.
- Jajka ocieplić (w temp. pokojowej lub w ciepłej wodzie). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę (ok. 7 minut). Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżeczce olej.
- Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Oddzielnie przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
- Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnik. Piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
- Po ostudzeniu odciąć wierzch ciasta (kopułkę, ok. 1/3 ilości ciasta) i łyżeczką wyjąć zielone ciasto. Dolne ciasto ułożyć na talerzu lub paterze. Można je opcjonalnie skropić likierem cytrynowym.
KREM CYTRYNOWY
- Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone i śmietankę, dodać skórkę z cytryny (likier lub aromat) oraz cukier wanilinowy i cukier puder.
- Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Pod koniec można dodać śmietan – fix.
PRZEŁOŻENIE
- Na dolną, całkowicie ostudzoną część ciasta wyłożyć krem, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę kiwi lub inne owoce, posypać lub obłożyć pokruszonym zielonym ciastem. Udekorować np. jajeczkami.